De podoloog wordt soms even op het verkeerde been gezet

Soms word je in aanvang even op het verkeerde been gezet door de klant en dat maakt het juist zo leuk.

Vaak zien podologen een patiënt met de klacht, ‘Steeds weer dat rotgevoel. Het is net of mijn tenen slapen’, al dan niet anders omschreven. En tijdens deze anamnese is er al een richting waarop te zoeken. De vraag ‘wandelt u veel’ wordt meestal met ‘ja’ beantwoord, als de patiënt dit zelf al niet aangaf met te vertellen dat hij of zij een echte wandelaar is.

Praktijkvoorbeeld

Enige weken geleden dus ook weer deze klacht: dof gevoel bij de tenen, stekende pijn en het dubbele-sok-gevoel. Dus was mijn vraag: ‘Wandelt u veel?’. ‘Nee nooit en nooit gedaan, daar heb ik een hekel aan’, was het stellige antwoord...

Oei, het eerste vermoeden overboord… Althans, de volgende vraag: ‘Wanneer heeft u deze klacht het meest?’ Het antwoord was tijdens fietsen en heel soms tijdens autorijden, maar vooral dus tijdens het fietsen. Dat doet meneer graag en plusminus 50 kilometer per keer, drie keer per week. Juist, even nadenken en terug is het vermoeden. Wel eerst goed uitvragen en onderzoeken of het iets anders kan zijn, de differentiaal diagnose.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zag ik echt slecht schoeisel met dunne slappe zool, deze gebruikt de heer ook bij het fietsen. Een knikplatvoet met flinke doorgezakte voorvoeten, pijn rondom het 3de en 4de teentje, een plopje bij de squeezetest. Dit en meer klopt bij een zenuwbeknelling in de voorvoet genaamd Mortons Neuroom. En dat was het dus ook, de oorzaak toch wat vaag, maar in elk geval redelijk goed te behandelen.

Neuroom van Morton!

Therapiezolen voor het neuroom van Morton

Er is voor deze heer een paar zolen aangemeten met vrijleggen van het neuroom. Fietsen, zo gaf hij aan, gaat weer zonder problemen.

Nog een praktijkvoorbeeld

Deze week weer, dit keer een mevrouw, met dezelfde klacht, zoals dat bij de meeste collega’s wekelijks wel te horen is.

Mevrouw wandelt niet, fiets niet, sport soms, maar is vertegenwoordiger en rijd veel auto. Zij draagt vaak krappe schoenen die paste bij de kleding. Echter achteraf tijdens het gesprek bleek dat er wel degelijk veel gelopen werd van de auto naar klant, slepend met allerlei zware koffers en dergelijke. Echter vertelde de mevrouw was de klacht alleen tijdens het autorijden in de rechtervoet.

Wat is een neuroom van Morton?

Een Mortons neuroom is een verdikking in de gevoelszenuw van de tenen. Deze zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. Het Mortons neuroom zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen).

Behandeling van een Mortons neuroom

Niet-operatief

Bij een neuroom van Morton wordt bijna altijd begonnen met een niet-operatieve behandeling. De niet-operatieve behandeling heeft minder goede resultaten dan de operatieve behandeling. Niet operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als het neuroom van Morton op de echo groot is, en de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt, kan besloten worden om te opereren. Met een echo kan beoordeeld worden welk type neuroom de klachten geeft en waar dat neuroom precies zit en hoe groot de neuroom is.

Op basis van die informatie kan er gekozen worden of de verdikte zenuw (neuroom) helemaal zou moeten worden verwijderd of dat er een zenuwsparende operatie uitgevoerd kan worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van de bovengenoemde klachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu