Steunzolen bij Podozorg Beemster

Wat zijn steunzolen?

Een steunzool is een inlegzool voor in uw schoen, die speciaal voor uw voet op maat wordt gemaakt. Het doel van de zool is om uw klacht te verhelpen, te verminderen of te voorkomen. Wat hiervoor nodig is, hangt af van uw klacht. Er zijn zolen die extra steun geven en zolen die een bepaald deel van de voet ontlasten.

Er zijn ook zolen die de vorm van de voet wat corrigeren. Door te werken met hoogteverschillen in de zool en met hardere en zachtere materialen wordt een zool gemaakt die het juiste effect heeft op uw voet. Een steunzool wordt altijd per paar aangeleverd.

In welke schoenen kan ik mijn zolen het beste dragen?

Het effect van een steunzool wordt mede bepaald door de schoen waarin u de zool draagt. Wanneer u de steunzool in de verkeerde schoen draagt, is het effect van de steunzool veel minder, of zelf helemaal weg. Daarom kan het zijn dat u tijdelijk ook andere schoenen moet dragen.

De prijs of het merk van een schoen zegt niet altijd of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Over het algemeen heeft een geschikte schoen voor steunzolen de volgende kenmerken:

  • Stevig contrefort
  • Uitneembaar voetbed
  • Juiste pasvorm
  • Juiste hakhoogte
  • Stijfheid van de zool

Hoe lang moet ik mijn steunzolen dragen?

Afhankelijk van uw klachten zal u de steunzolen moeten blijven dragen, in sommige gevallen is het dragen van steunzolen tijdelijk. Hierover zal u een uitleg krijgen tijdens het onderzoek. Door het dragen van de steunzolen kunnen deze slijten en kan het effect van de zool veranderen.

Zolen gaan gemiddeld 1 tot 1,5 jaar mee en is het verstandig om jaarlijks terug te komen voor een controle.

Wennen aan de steunzolen

Wanneer u voor het eerst uw steunzolen gaat dragen, kunnen uw voeten moe aanvoelen en kunt u spierpijn krijgen. Daarom adviseren wij u om het gebruik van de zolen geleidelijk aan op te bouwen zodat uw voeten kunnen wennen aan de nieuwe stand. Mocht u na 2 weken pijnklachten krijgen door het dragen van de zolen, neem dan contact op om een vervroegde controle-afspraak te maken.

Onderhoud van steunzolen

In de meeste gevallen is het schoonmaken van de zolen niet nodig. Mocht dit toch nodig zijn kunt u de zolen afnemen met een vochtig doekje . Wanneer uw steunzool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.

Vergoedingen van steunzolen

Steunzolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Klik op onderstaande knop om te bekijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Vergoedingen

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.