Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Jacqueline

“De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

Zwemvliezen tussen uw tenen?

Het komt vaker voor dan u misschien denkt!

Dit verschijnsel heet syndactylie. Het is een aangeboren aandoening, waarbij naast elkaar gelegen tenen (of vingers) vastgegroeid zijn over (een deel van) de lengte. Syndactylie ontstaat tijdens de zwangerschap. Bij de ontwikkeling van de baby is er een verstoring van het splitsingsproces, waarbij dus twee of meer tenen aan elkaar blijven zitten. De diagnose syndactylie is meteen duidelijk na de geboorte.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1 op de 3000 baby’s heeft syndactylie, dat zijn in Nederland ongeveer 70 kinderen per jaar. Het treedt meer op bij jongens dan bij meisjes. Syndactylie is meestal erfelijk, soms komt syndactylie voor in combinatie met andere aangeboren afwijkingen.

Bestaan er verschillende vormen van syndactylie?

Ja, het kan zijn dat alleen de huid van de tenen aan elkaar vergroeid zijn, maar soms zitten ook de botten van twee of meer tenen aan elkaar.

Bij welke tenen komt het meestal voor?

Het betreft vaak de tweede en derde teen.

Geeft syndactylie problemen met lopen?

Nee, het is niet nadelig voor het gangbeeld.

Wat is de behandeling in het geval van syndactylie?

Bij de tenen wordt bijna nooit ingegrepen en vingers worden bij ongemakken vaak gescheiden d.m.v. een operatie door een plastisch chirurg.

Bron foto: wikipedia.org

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.