Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Leonie

“Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

Wordt mijn voetbehandeling vergoed?

Zorgverzekeringen en podologie

Bij mij in de praktijk krijg ik vaak de vraag of een podologisch onderzoek of steunzool wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook is er soms onduidelijkheid over het eigen risico. Hoe zit het nou precies met al die zorgverzekeringen?

Basiszorgverzekering

In Nederland zijn we verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering is de verzekering die de regering heeft samengesteld. Het is een verplichte verzekering en het dekt zoals de naam al zegt de kosten van de medische hulp waar iedereen recht op heeft.

Deze basiszorgverzekering is er in meerdere smaken.

1. Restitutiepolis

U heeft met een restitutiepolis de vrije keuze bij welke zorgverlener u zorg afneemt. De rekening zal echter niet rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestuurd. U dient deze rekening eerst zelf voor te schieten en later te declareren bij uw verzekeraar.

2. Naturapolis

Dit is een polis waarbij u zorg kunt krijgen bij zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft. De rekening voor deze zorg wordt rechtstreeks naar uw verzekeraar gestuurd, zodat u geen gedoe heeft met facturen en declaraties.

3. Budgetpolis

Een aantal grote zorgverzekeraars biedt een selectiefpolis, ook wel budgetpolis genoemd, aan deze polis is de premie over het algemeen het laagst, maar is het aantal zorgverleners voor planbare zorg beperkter. Soms gaat het om een beperkt aantal behandelingen bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je in het geval van planbare zorg bijbetalen. Het percentage is in veel gevallen veel hoger dan bij een naturapolis. Soms ligt dit op 50 procent. Kijk dus goed altijd goed naar de gecontracteerd zorgverleners en naar de voorwaarden.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. De overheid stelt de hoogte hiervan vast. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Verplicht eigen risico 2018

Het verplicht eigen risico voor 2018 is € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars weten dat podologie werkt daarom wordt podologie vergoed uit de aanvullende verzekering, maar wat is nou een aanvullende verzekering?

In Nederland is alleen de basisverzekering wettelijk verplicht. Maar de basisverzekering vergoedt niet alle kosten voor podologie. Om je extra te verzekeren, kun je naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Meestal kun je bij een verzekeraar uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen kiezen, afhankelijk van je zorgbehoefte.

Check uw zorgverzekering

Om te kijken hoeveel podologie wordt vergoed in uw aanvullend pakket, kunt gebruik maken van onze zorgverzekeringschecker. Vaak dienen wij uw zorgnota in en wordt alles vergoed of u moet een klein gedeelte zelf betalen. Kijk goed naar uw zorgverzekeringspakket, dat scheelt u in de portemonnee!

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.