Zorgverzekeringen en podologie

Bij mij in de praktijk krijg ik vaak de vraag of een podologisch onderzoek of steunzool wordt vergoed door de zorgverzekering. Ook is er soms onduidelijkheid over het eigen risico. Hoe zit het nou precies met al die zorgverzekeringen?

Basiszorgverzekering

In Nederland zijn we verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De basiszorgverzekering is de verzekering die de regering heeft samengesteld. Het is een verplichte verzekering en het dekt zoals de naam al zegt de kosten van de medische hulp waar iedereen recht op heeft.

Deze basiszorgverzekering is er in meerdere smaken.

1. Restitutiepolis

U heeft met een restitutiepolis de vrije keuze bij welke zorgverlener u zorg afneemt. De rekening zal echter niet rechtstreeks naar de verzekeraar worden gestuurd. U dient deze rekening eerst zelf voor te schieten en later te declareren bij uw verzekeraar.

2. Naturapolis

Dit is een polis waarbij u zorg kunt krijgen bij zorgverleners waar uw verzekeraar een contract mee heeft. De rekening voor deze zorg wordt rechtstreeks naar uw verzekeraar gestuurd, zodat u geen gedoe heeft met facturen en declaraties.

3. Budgetpolis

Een aantal grote zorgverzekeraars biedt een selectiefpolis, ook wel budgetpolis genoemd, aan deze polis is de premie over het algemeen het laagst, maar is het aantal zorgverleners voor planbare zorg beperkter. Soms gaat het om een beperkt aantal behandelingen bij een beperkt aantal ziekenhuizen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je in het geval van planbare zorg bijbetalen. Het percentage is in veel gevallen veel hoger dan bij een naturapolis. Soms ligt dit op 50 procent. Kijk dus goed altijd goed naar de gecontracteerd zorgverleners en naar de voorwaarden.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. De overheid stelt de hoogte hiervan vast. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Verplicht eigen risico 2018

Het verplicht eigen risico voor 2018 is € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen, zelf moet betalen.

Aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars weten dat podologie werkt daarom wordt podologie vergoed uit de aanvullende verzekering, maar wat is nou een aanvullende verzekering?

In Nederland is alleen de basisverzekering wettelijk verplicht. Maar de basisverzekering vergoedt niet alle kosten voor podologie. Om je extra te verzekeren, kun je naast de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Meestal kun je bij een verzekeraar uit verschillende aanvullende zorgverzekeringen kiezen, afhankelijk van je zorgbehoefte.

Check uw zorgverzekering

Om te kijken hoeveel podologie wordt vergoed in uw aanvullend pakket, kunt gebruik maken van onze zorgverzekeringschecker. Vaak dienen wij uw zorgnota in en wordt alles vergoed of u moet een klein gedeelte zelf betalen. Kijk goed naar uw zorgverzekeringspakket, dat scheelt u in de portemonnee!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last