Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marloes

“Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

Sever Shinz bij kinderen

Het syndroom van Morbus Sever (Sever Shinz)

Vrij veel kinderen kunnen tijdens de groei klachten krijgen van de hielbenen. Vaak betreft het dan het syndroom van Morbus Sever (Sever Shinz). Dit is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. De aandoening ontstaat meestal bij kinderen tussen 7 en 13 jaar. De aandoening gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Als de groeischijf tijdens het 14e of 15e jaar bot geworden is zijn de klachten meestal verdwenen.

Wat zijn de klachten?

Er treedt een zeurende pijn op aan de achterkant van de hak ter hoogte van de aanhechting van de achillespees, vaak na intensief sporten. Denk hierbij aan voetbal, volleybal, maar ook aan bijvoorbeeld een avondvierdaagse. Soms is er ook een lichte zwelling op die plek te zien. De klachten kunnen soms wel 2 tot 3 maanden duren.

Behandeling van Sever Shinz

De behandeling bestaat uit verminderen van de sportactiviteiten. Steunzolen om de stand van de voet te corrigeren en demping om de druk op de aangedane groeischijf te verminderen. Verder kunnen rekoefeningen ook erg zinvol zijn. Indien er een zwelling is kan de aangedane hiel ook worden gekoeld met ijs.

Voorkomen van Sever Shinz

Helaas is Sever Shinz niet altijd te voorkomen. Wel is het belangrijk voor het sporten een goede warming up te doen en na het sporten een cooling down. Ook is het van groot belang om aan het begin van het seizoen te zorgen voor een goede trainingsopbouw, zodat de (kinder)voeten niet overbelast raken.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van Sever Shinz? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.