Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Frans

“Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

Een pijnlijke dove grote teen

Het Joplin’s neuroma

Je hebt vandaag een paar mooie, maar net iets te smalle schoenen aan gehad. Of je was zo druk met je werk dat je niet in de gaten had dat je je voeten uren in dezelfde ongemakkelijke stand had. Je voeten doen zeer en je doet je schoenen uit. Ach, het gaat al wel weer over. Maar wat als dat pijnlijke dove gevoel nu ineens niet meer over gaat? Als je niet eens schoenen hebt gedragen en het laken van je bed dat nare gevoel al weer oproept. Wat is er toch mis met die teen? Deze klachten zouden kunnen passen bij een Joplin’s neuroma.

Wat is een Joplin’s neuroma?

Een Joplin’s neuroma is zenuwpijn door inklemming van een gevoelszenuw die aan de zijkant van de grote teen loopt. Het is zenuwpijn die komt en gaat en uiteindelijk niet meer over gaat. De zenuw kan op de duur een verharding in zijn verloop ontwikkelen: een zogenaamd neuroom.

De symptomen van een Joplin's neuroma

Het inklemmen van de zenuw kan gepaard gaan met een scherpe brandende of stekende pijn, tintelingen en een naar doof gevoel. Deze klachten zitten ter hoogte van de zijkant van het grote teengewricht en stralen uit richting de top van de grote teen. De eerste klachten gaan over als de schoenen uitgaan. In een later stadium komen de klachten het meest ’s nacht in rust voor en kan je er zelfs niet meer van slapen.

De oorzaken van een Joplin's neuroma

De meest voorkomende oorzaken van een Joplin’s neuroma zijn:

  • Een standsafwijking van de grote teen
  • Te smalle schoenen
  • Harde stiksels in de schoenen

Verder is een afwijkende stand van de voeten of afwijkend looppatroon een mogelijke oorzaak. Bij mensen die een erg dunne huid hebben met weinig onderhuids vetweefsel komt het ook voor. Er zijn nog meer oorzaken te noemen voor het ontstaan van Joplin’s. Alle oorzaken hebben gemeen dat ze druk geven op het grote teengewricht en irritatie aan de zenuw.

Een pijnlijke dove grote teen

Wat kan de podoloog aan een Joplin’s neuroma doen?

De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan corrigerende steunzolen maken om de afwijkende stand en het looppatroon te verbeteren. Het doel van deze steunzolen is de druk weg nemen op de zenuw. Daarnaast zijn schoenadviezen erg belangrijk. De schoenen moeten niet alleen van voldoende lengte zijn maar ook de juiste breedte hebben. Er zijn mogelijkheden voor tijdelijke oplossingen met:

Het is belangrijk om de druk op het grote teengewricht weg te nemen omdat deze klachten niet vanzelf zullen overgaan.

Prognose

Als je er op tijd bij bent dan zijn de verwachtte resultaten redelijk tot goed. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de adviezen van de behandelaar te blijven opvolgen. De kans dat er herhaling optreedt is anders erg groot.

Operatieve behandeling

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen geen resultaat opleveren, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Bij deze operatie wordt een deel van de zenuw weggenomen.

Vind een praktijk

Herkent u zich in deze klachten? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.