Verklein de kans op een blessure

De Nijmeegse Vierdaagse zijn prachtige wandelroutes van 30-40 en 50 km per dag. En dat is niet zo maar wat! De uitdrukking “de dood of de gladiolen” wordt dan ook vaak gezegd. Om de kans op een blessure te verkleinen is het daarom wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Naast het op tijd beginnen met een wandelschema, geef ik je graag een aantal praktische tips!

Voorbereiden voor de Nijmeegse Vierdaagse

Praktische tips

Goed passende schoenen

Zorg ervoor dat je goed passende schoenen hebt. Schoenen moeten goed ingelopen worden. Controleer of de hak en/of zool niet scheef afslijt. Door de achterkant van de schoen te inspecteren kun je controleren of je versterkt naar binnen (pronatie) of naar buiten (supinatie) zakt.

Niet goed passende sokken kunnen irritatie, blaren, drukpunten en/of schuurplekken veroorzaken. Investeer dus in goede wandelsokken, ze zijn best prijzig maar verdienen zich weer dubbel en dwars terug en geven minder klachten tijdens het lopen.

Insmeren met kamferspiritus

Heb je snel blaren of een weke huid door zweetvoeten? Smeer dan minimaal 4 weken voor de wandeltocht je voeten in met kamferspiritus. Kamferspiritus zorg ervoor dat de huid harder en stugger wordt.

Therapiesokken

Therapiesokken kunnen de pijn onder de bal van de voet, boven de tenen of een pijnlijke knokkel van de hallux valgus verlichten.

Wandelwol

Wandelwol kan ook een uitkomst zijn voor drukplekken, likdoorns, blaren, zweetvoeten en branderige voeten.

Voetverzorging

Verzorg je voeten goed. Kijk ook even naar mijn blog “hoe verzorg ik mijn voeten”.

Eeltbehandeling

Heb je te veel eelt, een likdoorn, kloof of een wratje op je voet? In een aantal gevallen kan de (register) podoloog of podotherapeut je een instrumentele behandeling geven of doorverwijzen naar een pedicure.

Vind een praktijk

Loop niet te lang door met pijn aan je voeten. Voetklachten gaan vaak niet vanzelf over, bezoek daarom een Podozorger. Soms zijn de voetklachten makkelijk te verhelpen met bijvoorbeeld steunzolen. We kunnen je helpen met voettrainingen- en/of rekoefeningen voor de kuiten en voeten of informatie geven voor het tapen van de voet. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu